Sezóna jablek už nabízí své dary, a tak si z výborných plodů můžeme přichystat třeba právě lehounký italský jablečný koláč.
Koláč je tak lehký na přípravu, jak je lehké a nadýchané jeho těsto po upečení. Zmizí z formy rychlostí blesku.
Tipy pro přípravu
V pravém italském koláči mají být nahoře plátky mandlí. Pokud je nemáte, nebo si raději vychutnáváte vlašské ořechy, nahraďte je právě mletými ořechy, kterými posypete těsto, než do něj zapícháte jablka. Nám tato varianta chutná více, než ta mandlová.
Příprava
Doba přípravy: 15-20 min.
Doba pečení: zhruba 30 min. na 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: koláčová forma o průměru 25 cm
Ingredience
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 12 g prášku do pečiva
Navrch
- 2 větší jablka
- velká hrst plátků mandlí na posypání povrchu nebo hrst namletých oříšků pod jablka
- 90 g hladké mouky
- 50 g másla
- 40 g cukru krupice
Postup
Koláčovou formu vymažte máslem nebo ji vystříkejte olejem ve spreji a vysypte strouhankou. Nejdříve si v menší misce připravte posypku tak, že smícháte máslo, cukr a mouku a navzájem ingredience prsty promísíte, až vznikne drobenka.
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte oba cukry, sůl a nejlépe elektrickým šlehačem šlehejte, dokud směs nenabude a nezbělá. Pak přilijte olej, opět zašlehejte, přilijte mléko a směs znovu a rozšlehejte. Nakonec přisypte prosátou mouku s pečicím práškem a dobře ji zapracujte do těsta.
Pokud jste se rozhodli využít v koláči vlašské ořechy, posypte jimi tence povrch těsta teď. Troubu předehřejte na 180 °C.
Jablka rozpulte, odstraňte jádřinec a jablka nakrájejte na měsíčky zhruba o tloušťce 3-4 mm. Jednotlivé měsíčky zapichujte podél obvodu směrem ke středu, vždy zhruba cm od sebe. Nejdříve vnější kruh, potom vnitřní a nakonec uprostřed. V tomto momentu posypte koláč drobenkou a případně plátky mandlí. Připravený koláč dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba půl hodiny.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie