Rybíz krásně zraje a je neuvěřitelné vedro. Co si takhle dopřát osvěžení v podobě nepečeného rybízového dezertu?
Tento recept má jednu závažnou chybu. Musí se chladit, ideálně přes noc. A v tomhle horku byste se nejraději zavřeli do lednice s ním. Když ho ale vyndáte, budete nadšeni z jeho lahodného spojení všech vrstev a budete si mlsně užívat výborné kombinace ochlazujícího tvarohu, nakyslých třešní a výborných lískových oříšků.
Tipy pro přípravu
Využít můžete všechny druhy rybízu, ale červený a černý vypadá nejefektněji.
Dezert je potřeba dobře vychladit, alespoň tři hodiny.
Příprava nepečeného rybízového dezertu
Doba přípravy: asi 30 min., chlazení alespoň 3 hodiny
Doba vaření: –
Náročnost: *
Počet porcí: šest 150ml skleniček
Ingredience
Spodní vrstva
- 70 g namletých lískových ořechů
- 100 g rozdrcených máslových sušenek
- 90 g rozehřátého másla
Tvarohová vrstva
- 250 g tučného tvarohu
- 100 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce moučkového cukru
- asi 4 kapky vanilkové esence
Rybízová vrstva
- 100 g odstopkovaného červeného rybízu (černého)
- 1 lžíce cukru moučky
Postup
Nejprve v misce smíchejte rozdrcené máslové sušenky s namletými lískovými ořechy a vše promíchejte. Směs zalijte rozehřátým máslem a znovu promíchejte. Připravte si skleničky a směs napěchujte na dno.
V druhé misce promíchejte tvaroh s mascarpone a cukrem. Do toho kápněte asi čtyři kapky vanilkové esence. Ve vyšší misce vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky. Šlehačku promíchejte s tvarohovou směsí a nakonec ji rovnoměrně naneste na sušenkový základ.
Do malé vyšší mističky nasypte rybíz a vidličkou ho mírně promačkejte. Přidejte cukr a promíchejte. Lžičkou naneste směs do jednotlivých skleniček a obrácenou částí lžičky udělejte přes rybíz do tvarohu rýhy tak, aby vzniklo bíločervené mramorování.
Nechte si chutnat
Lucie