Rybíz krásně zraje a je neuvěřitelné vedro. Co si takhle dopřát osvěžení v podobě nepečeného rybízového dezertu?

Bez řečí a hned na recept

Tento recept má jednu závažnou chybu. Musí se chladit, ideálně přes noc. A v tomhle horku byste se nejraději zavřeli do lednice s ním. Když ho ale vyndáte, budete nadšeni z jeho lahodného spojení všech vrstev a budete si mlsně užívat výborné kombinace ochlazujícího tvarohu, nakyslých třešní a výborných lískových oříšků.

Tipy pro přípravu

Využít můžete všechny druhy rybízu, ale červený a černý vypadá nejefektněji.

Dezert je potřeba dobře vychladit, alespoň tři hodiny.

Příprava nepečeného rybízového dezertu

Doba přípravy: asi 30 min., chlazení alespoň 3 hodiny

Doba vaření: –

Náročnost: *

Počet porcí: šest 150ml skleniček

Ingredience

Spodní vrstva

  • 70 g namletých lískových ořechů
  • 100 g rozdrcených máslových sušenek
  • 90 g rozehřátého másla

Tvarohová vrstva

  • 250 g tučného tvarohu
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • asi 4 kapky vanilkové esence

Rybízová vrstva

  • 100 g odstopkovaného červeného rybízu (černého)
  • 1 lžíce cukru moučky

Postup

Nejprve v misce smíchejte rozdrcené máslové sušenky s namletými lískovými ořechy a vše promíchejte. Směs zalijte rozehřátým máslem a znovu promíchejte. Připravte si skleničky a směs napěchujte na dno.

V druhé misce promíchejte tvaroh s mascarpone a cukrem. Do toho kápněte asi čtyři kapky vanilkové esence. Ve vyšší misce vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky. Šlehačku promíchejte s tvarohovou směsí a nakonec ji rovnoměrně naneste na sušenkový základ.

Do malé vyšší mističky nasypte rybíz a vidličkou ho mírně promačkejte. Přidejte cukr a promíchejte. Lžičkou naneste směs do jednotlivých skleniček a obrácenou částí lžičky udělejte přes rybíz do tvarohu rýhy tak, aby vzniklo bíločervené mramorování.

Nechte si chutnat

Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...