Čokoláda v jiné podobě. Tuhle úžasnou záležitost zvanou brownies je třeba jíst po malých kouscích. I tak málo stačí pro chuťový kotrmelec, při kterém se ocitnete na jiné planetě.
Brownies je spousta variant, nejčastější jsou ale ty plné hořké čokolády. Do světa se dostaly ze Spojených států. My totálně ujíždíme na těchto úžasných kostičkách plných čokolády. A to i ti jedinci, kteří sice mají rádi čokoládu, ale vyhýbají se čokoládovým dezertům. Brownies si zkrátka zamilují všichni.
Jejich příprava ale vyžaduje pár triků, tak se na ně pojďme podívat.
Tipy pro přípravu brownies
Jak připravit nejlepší brownies? Na co je třeba dát si pozor? Na výběr výborné čokolády, protože ta je základem dezertu. Součástí bývá i kvalitní kakao. Nezapomeňte na prosévání sypkých surovin: mouky, kakaa. Díky tomu se směs provzdušní.
Dalším vhodným krokem je dobré prošlehání vajec, díky tomu dostanete do těsta hodně vzduchu a výsledkem budou měkké a kypré brownies.
Nejdůležitější je ale doba pečení. Častým problémem totiž je, že místo zákusku, který je uvnitř krásně vlhký, získáte vysušenou buchtu. Ke konci pečení je tedy třeba brownies hlídat a včas vytáhnout z trouby.
Je důležité nechat brownies vychladnout 10-15 minut. Když byste si je brali horké, nejspíš by se rozpadly. Když je necháte vychladnout, budou výborné. Silně návyková záležitost.
Příprava brownies
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: ca. 30 min. na 170 °C
Náročnost: *
Zapékací nádoba: 26 x 18 cm
Ingredience
- 1/3 hrnku rozpuštěného másla (10 lžic)
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku rozpuštěné čokolády (ca. 320 g)
- 3/4 hrnku hladké mouky
- vrchovatá lžíce holandského kakaa
- 1/2 lžičky soli
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Nádobu na pečení vyložte pečicím papírem. Připravte si malý kastrol, ve kterém nechte vařit asi centimetr vody. Na hrnec dejte misku na rozpouštění čokolády a nalámejte do ní čokoládu. Nechte ji rozpustit.
Nechte rozpustit máslo a nalijte ho do velké mísy. Přisypte cukr a spolu s máslem ho dobře vyšlehejte. Do hrnku rozklepněte vejce, dobře je rozšlehejte a nalijte do mísy. Přikápněte vanilkový extrakt. Šlehejte asi minutu, a pak vmíchejte čokoládu, dokud nevznikne hladká směs. Prosejte mouku do vedlejší misky. Gumovou stěrkou postupně vmíchejte mouku, pak prosejte do mísy kakaový prášek a přidejte sůl. Míchejte, dokud se směs nepropojí.
Připravte si zapékací nádobu, nalijte do ní směs a vyrovnejte ji dohladka. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 30 minut. Před koncem pečení hlídejte, aby se brownies nepřepeklo a nevznikla suchá buchta. Když se začne lesknout povrch a mírně popraská a je pevná na dotek, nádobu vyndejte z trouby a nechte ji asi půl hodiny vychladnout. Vnitřek musí zůstat mírně tekutý. Když do těsta strčíte párátko, měly by na něm být po vytažení vlhké drobečky.
Nakrájejte, podávejte, mlaskejte. Tentokrát povoleno.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie