Mazanců už jsme u nás vyzkoušely několik, ale tohoto mazance z kynutého těsta už máme spořádáno několik bochánků. Je výborný a dlouho vydrží.
Mazanec je tradiční okolo Velikonoc, ale když na něj má člověk chuť, tak si ho může připravit kdykoliv. Díky surovinám je to vlastně něco mezi snídaňovým pečivem a výborným dezertem. Vydrží téměř týden.
Tipy pro přípravu
Mazanec můžete upéct z čerstvého droždí. Pokud ho ale nemáte, využijte 2 sáčky sušeného.
Příprava mazance z kynutého těsta
Doba přípravy: 10-15 min kvásek, alespoň 2,5-3 hodiny kynutí
Doba pečení: 45-60 min., 170 °C
Náročnost: *
Počet porcí: velký mazanec
Ingredience
Kvásek
- 30 g droždí
- 50 ml plnotučného mléka
- 20 g cukru
- malá hrstička polohrubé mouky
Těsto
- 80 g rozinek
- 100 g mandlí
- rum
- 200 ml plnotučného mléka
- 80 g cukru krupice
- 120 g změklého másla
- 2 žloutky
- pár kapek vanilkového extraktu (vanilkový cukr)
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 2 bílky na potření mazance před pečením
- troška másla na potření po upečení
Postup
Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu. Mandle spařte horkou vodou a sloupněte slupku. Vysušte je a pokrájejte na menší kousky (ne úplně najemno, aby v těstě vynikly) nebo je rozsekejte v mixeru nahrubo. Rozinky a většinu mandlí dejte do misky a zalijte rumem tak, aby byly zakryté. Můžete je tak nechat klidně i přes noc (alespoň 2 hodiny). Zbylé mandle nakrájejte na tenké plátky a nechte je stranou na posypání mazance na závěr.
Připravte si kvásek. Mléko trochu ohřejte ve vyšší misce tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Čerstvé droždí rozdrobte do mléka a přisypte lžíci cukru z odváženého množství. Nádobu zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte 10-15 minut vzejít kvásek. Pokud používáte sušené droždí, vsypte ho do odvážené mouky a tento krok vynechte.
Rozklepněte vajíčka. Do skleničky dejte bílky (nechte je bokem na potření mazance před pečením) a do mísy žloutky. Do mísy přidejte máslo a cukr. Můžete kápnout vanilku a nastrouhejte také žlutou kůru z omytého citronu. Dobře promíchejte vařečkou. Přisypte většinu mouky, ke které přidáte trošku soli. Mléko přihřejte a vlijte k mouce.
Vzešlý kvásek nalijte k mouce. Vařečkou zpracujte těsto a dosypte zbytek mouky a dolijte mléko. Zpracování toho těsta je poněkud namáhavé. Pokud můžete, využijte na hnětení robot. Pokud ne, budete potřebovat pořádné svaly a trpělivost. Zpracovávání je totiž velmi dlouhé, ale skutečně se vyplatí. Ve výsledku by těsto mělo být hladké, lesklé a nelepit. Na povrchu se mají vytvářet bubliny.
Slijte z rumu rozinky a mandle a dobře je zapracujte do těsta. Mísu zakryjte utěrkou a nechte kynout obsah na teplém místě. Přinejmenším 2,5 hodiny. Může to být za nižší teploty dokonce i přes noc. Těsto by ve výsledku mělo být tak pružné, že při stlačení prstem se brzy vrátí do původního tvaru.
Troubu předehřejte na 170 °C. Doporučuje se přidat páru, případně vložit dovnitř kastrůlek s vodou. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a těsto na něj přesuňte. Vytvarujte do tvaru bochánku. Vezměte si hrníček s bílkem a mašlovačkou jím potřete mazanec. Plech dejte do rozpálené trouby a nechte péct dozlatova. Trvá to třičtvrtě hodiny až hodinu. Jestli je mazanec upečený zjistíte zapíchnutím špejle.
Rozehřejte trochu másla a hned po vyndání mazance z trouby jím potřete mazanec. Pak nechte mazanec důkladně vychladnout.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie