Zase ten citron. Jenže ta osvěžující chuť je výborná. A ani citronové muffiny nejsou výjimkou. Většinou si je připravujeme jen tak s krustičkou, někdy s polevou.
Tipy pro přípravu
Na přípravě těchto muffinů není nic složitého. Pro plnou citronovou chuť vyžadují šťávu z velkého citronu. Kdyby tato dávka kyselosti nestačila, můžete ještě na muffiny dát citronovou polevu. Vynikající jsou ale i s křupavou krustičkou z třtinového cukru.
Příprava citronových muffinů
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 3 min. na 200 °C, 180°C 13-17 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 12 ks
Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 2/3 hrnku třtinového cukru (135 g)
- 2 velká vejce
- 3/4 hrnku bílého jogurtu
- 6 lžic rozpuštěného másla (85 g)
- šťáva z jednoho velkého citronu
- kůra z velkého chemicky neošetřeného citronu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (vanilkový cukr)
- případně třtinový cukr na posyp
Na citronovou polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2-3 lžíce citronové šťávy
Postup
Troubu předehřejeme na 200°C. 12 košíčků na muffiny vymažeme máslem nebo je vyložíme pečicím papírem. Se silikonovými není žádná práce a stačí je pouze naplnit.
Máslo necháme rozpustit. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vmícháme cukr a nastrouháme citronovou kůru.
Do další misky rozklepneme vejce, přidáme jogurt a rozpuštěné máslo. Rozkrojíme citron a odšťavníme ho. Šťávu nalijeme k vaječné směsi, přidáme vanilkový extrakt a mícháme, dokud se vše dobře nepropojí. Tekutou směs nalijeme do mísy s moukou a mícháme, dokud se nespojí. Těsto by mělo být husté.
Košíčky naplníme těstem téměř pod okraj a dáme na plech. Můžeme je posypat třtinovým cukrem. Plech strčíme do trouby. Pečeme dvě-tři minutky, a pak snížíme teplotu na 180 °C. Pečeme dál asi 13–17 minut, dokud nezačnou zlátnout. Vyzkoušíme, jestli párátko zapíchnuté do nejvyššího bodu muffinu bude čisté. Pak můžeme plech s muffiny vyndat a nechat 10 minut stydnout. Pak můžeme muffiny vyklepnout a nechat je zcela vychladnout.
Pokud nepoužijeme třtinový cukr na vytvoření krustičky, můžeme po vychladnutí ozdobit muffiny citronovou polevou.
Do malé misky prosejeme moučkový cukr a přidáváme citronovou šťávu, za stálého míchání. Nakonec by měla vzniknout táhlá poleva. Vychladlé muffiny můžeme polévat citronovou směsí.
Muffiny jsou nejlepší v den upečení. V dobře uzavřené nádobě alespoň tři-čtyři dny.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie