Tvarohové knedlíky mají hned několik variant. Dnes vám přinášíme tu s třešňovou omáčkou. Tak schválně, která verze to u vás vyhrává?

Bez řečí a hned na recept

Včera jsme vám nabídly recept na klasické tvarohové knedlíky s třešněmi uvnitř. Dnešní recept je ze stejného těsta, jen třešně jsou navrchu. Potom, co jsem (Lucie) ochutnala tuto druhou verzi, bych už snad ani třešně dovnitř nedávala. Minimálně v případě tohoto tvarohového těsta.

Tato třešňovo-pomerančová omáčka je naprosto úžasná a zasloužila si druhý den opakování. Výhodou je, že si ji budete moci krásně připravit i v zimě, a tak pokud máte nadbytek třešní, nezapomeňte je zamrazit. Není nic lepšího, než lahodná připomínka léta uprostřed nevlídné zimy. A navíc. Koulení tvarohových kuliček je mnohem rychlejší, než plácání třešňových knedlíků. Takže s radostí do toho!

Tipy pro přípravu

Tvarohové knedlíčky můžete udělat podle vašich představ, my zvolily velikost zhruba jako velká třešeň. Těsta není tolik a omáčka lépe vynikne. Omáčku děláme pomerančovou. V jiných receptech je citronová, ale ta pomerančová nám přijde lahodnější. V omáčce je trochu třtinového cukru, když ho nedáte, více vynikne pomerančová chuť. Pokud máte radši kyselejší chutě, zkuste místo pomeranče citron, šťávy ale dejte méně (podle chuti).

Příprava tvarohových knedlíků s třešňovou omáčkou

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 11 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžíce cukru volitelné

Na omáčku

  • 2 hrnky velmi zralých třešní
  • 4 lžíce vody
  • šťáva z 1/2 velkého pomeranče
  • kůra z pomeranče
  • vanilková esence
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžíce škrobové moučky

Postup

Odpeckujte třešně a dejte je do hrnku spolu s vodou, ke které přidáte kůru. Přiveďte k varu a vařte zhruba 8 minut. Do většího hrnce dejte vařit vodu na knedlíčky. V misce smíchejte tvaroh a mouku s vejcem, špetkou soli, případně se lžící cukru. Vypracujte těsto. Hned ho zpracujte na kuličky o velikosti zhruba větších třešní. Hoďte postupně tvarohové kuličky do vroucí osolené vody a ztlumte plamen. Vařte zhruba 7-10 minut, dokud nevyplavou. Měly by být hotové. Můžete to zkontrolovat tak, že jeden knedlík vyndáte lžící a na talíři ho rozpůlíte. Pokud je knedlík uvařený, můžete všechny vyndat (vždy nechte trochu okapat) děrovanou naběračkou do mísy.

Vařené třešně doplňte o citronovou šťávu, případně přidejte trochu cukru. V malém množství studené vody rozkvedlejte škrob a přilijte k třešním. Povařte zhruba 2-3 minutky. Až bude hotovo, můžete dávat knedlíky na talíř. Na talíři je zalijte třešňovou omáčkou.

Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...