Nedostali jste se letos na dovolenou? Tak si alespoň vychutnejte řecké smažené masové kuličky, které si dáváme netradičně s rajčatovou omáčkou.
Řecké keftedes v místní kuchyni většinou dostanete s tzatziky, což je osvěžující směs řeckého jogurtu, okurky, často i kopru. Dále se do ní využívá olivový olej, česnek, pepř a sůl, případně citronová šťáva a máta. Ke keftedes a tzatzikům se ještě používá pita chléb. Ale není to pravidlem. Pokrm se může lišit v druhu masa, koření i omáčkách. Záleží na regionu, ale i na rodinných zvyklostech. My pro vás ale máme keftedes s rajčatovou omáčkou, řecky (KEFTEDES GIOUVETSI).
Tipy pro přípravu
Mleté maso: Na masové kuličky se používá kvalitní mleté hovězí a mleté vepřové maso. Někdy se místo vepřového využívá jehněčí. Je lepší zvolit tučnější kousky masa, které dodají více chuti. Pokud ale držíme dietku, použijeme libové maso.
Byliny a koření: Na keftedes je potřeba česnek a cibule, ideálně červená, hodí se koriandr, často se používá oregano, dále kmín, skořice a muškátový oříšek. Součástí bývá také máta.
Využívá se i červený vinný ocet.
Zatímco u nás se masové kuličky zahušťují klasickou strouhankou, keftedes bývají zahuštěné panko strouhankou. Ta je vyrobena z typického světlého chleba a je v podobě vloček. Proto je nadýchanější a světlejší.
Pro skvělou chuť keftedes všechny ingredience smícháme a velmi důkladně je propracujeme. Směs zakryjeme a necháme hodinu v lednici proležet.
Příprava řeckých keftedes s rajčatovou omáčkou
Doba přípravy: 20 min., + 1 hodina odležení masové směsi
Doba vaření: 50 min. 200 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 4
Ingredience
Masové koule
- 500 g mletého masa (hovězí/vepřové napůl)
- 1 vejce
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
- panko strouhanka / strouhanka na zahuštění
- hladká mouka na obalení
Omáčka
- 6 oloupaných rajčat nebo plechovka rajčat v rajčatové šťávě
- 1/2 lžičky skořice
- mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup
Do velké mísy dejte maso, k tomu rozklepněte vejce, očistěte a prolisujte česnek, přidejte oregano. Zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Dobře propracujte, a pokud potřebuje směs zahustit, přisypte strouhanku. Mísu zakryjte a dejte ji do lednice zhruba na hodinu, aby se směs odležela.
Maso vyndejte z lednice a rukama vytvořte kuličky zhruba o velikosti golfového míčku. Kuličky lehce poprašte moukou, rovnoměrně zhnědnou. Na pánvičce rozehřejte olej a dejte do něj smažit masovou směs v podobě kuliček. Jsou na to potřeba 3-4 minuty z každé strany. Kuličky průběžně obracejte, budou tak rovnoměrně propečené.
Do kastrolu nalijte olej, přidejte rajčata, skořici, pepř a sůl a přiveďte k varu. Zvolna vařte zhruba 20 minut, výsledkem bude hustší omáčka. Dejte do ní masové kuličky, aby se prohřály a podávejte.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie