Vůbec se nedivíme tomu, že si prezident Masaryk zamiloval toto výborné cukroví. Loni jsme ho připravovaly poprvé, ale než se člověk vzpamatoval, bylo pryč.
Ořechové cukroví, které měl tak rád prezident Masaryk, a nakonec po něm získalo i jméno. Letos dvojitá dávka a po narovnání do krabice máme pocit, že je ho nějak málo. Mizí totiž neuvěřitelně rychle. Je úžasně lehké a vzhledem k té lahodnosti se proto vyplatí přichystat ho dostatek. S pečením Masarykova cukroví se vyplatí začít nejpozději druhý adventní víkend.
Princip přípravy je jednoduchý: namočíme ořechy, po jejich navlhnutí smícháme těsto, vytvoříme asi 2 válečky, necháme je odležet, nejlépe přes noc. Druhý den je nakrájíme, rozložíme na plech. Pečeme, obalíme v cukru, neujídáme. Ale je to fuška, opravdu. To neujídání. Samozřejmě.
Tipy pro přípravu
Toto cukroví se připravuje většinou s vlašskými nebo lískovými ořechy. Určitě je nezapomeňte včas – alespoň na hodinu až dvě – namočit, půjdou pak snáz krájet.
Lepší je připravovat kolečka menší, spíše o průměru 2-2,5 cm. Pouze z hlediska, že se jedí lépe, než větší kola. Na funkci kvalitáře to ovšem vliv nemá. Jsou výborná v jakékoliv velikosti.
Příprava Masarykova cukroví
Doba přípravy: namočení ořechů alespoň hodinu – dvě předem, příprava těsta 15 min., těsto odležet nejlépe přes noc
Doba pečení: asi 15 min., 170 °C
Náročnost: *
Ingredience
- 90 g celých lískových ořechů
- 60 g cukru moučka
- 120 g másla
- 180 g hladké mouky
- 1 žloutek
- na obalení moučkový cukr provoněný vanilkou nebo + vanilkový cukr
Postup
Celé lískové ořechy i se slupkou dejte namočit zhruba na dvě hodiny do studené vody. Díky tomu pak půjdou hezky krájet.
Do mísy nasypte moučkový cukr a spolu s máslem ho vyšlehejte do krému. Přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte. Do mísy dejte prosátou hladkou mouku a vypracujte těsto. Do těsta přidejte celé oříšky a zapracujte je.
Vytvořte rovnoměrné válečky s průměrem zhruba 2-2,5 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte je do lednice zatuhnout. Nejlépe přes noc.
Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Těsně před pečením těsto vyndejte z lednice. Vemte si do ruky velmi ostrý nůž a krájejte těsto na půlcentimetrové plátky. Dávejte je na plech a ten do předehřáté trouby. Pečte do zrůžovění, zhruba 15 minut. Hlídejte si troubu a řiďte se tím, jak peče. Až začnou růžovět, je hotovo. Připravte si do misky moučkový cukr. Ještě teplé cukroví v něm opatrně obalte.
Skladování Masarykova cukroví
Nechte zcela vychladnout, a pak kousky naskládejte do krabice vyložené papírovými ubrousky a pečlivě ji schovejte před zvědavci. Jinak totiž hrozí, že ho budete péct znovu. Cukroví potřebuje změknout, proto papírová krabice, kterou uložte na suché a chladné místo, kde nenasaje pachy.
Užijte si voňavý advent
Klára + Lucie
Máte chuť na další cukroví?
Připravte si kokosová kolečka a třeba také linecké cukroví.