Kynutá štola je pověstná. Má ale nevýhodu, a to tu, že je třeba ji upéct dostatečně dopředu, aby se stihla rozležet. Tvarohovou štolu oproti tomu můžete jíst hned. Připravit se dá tedy na poslední chvíli.
Tuhle štolu naprosto zbožňujeme. Je krásně šťavnatá, obzvlášť výborná je, kdy do ní vpravíme rozinky sultánky a nasekané mandle. Chuťově výborná je s kandovaným ovocem.
Tipy pro přípravu
Tato tvarohová štola je snadná na přípravu. Přestože ji připravujeme s velkými rozinkami, není to nutnost, můžete sáhnout po malých a namočit je do rumu, nebo propláchnout žhavou vodou.
Při přípravě štoly je třeba dodat tomuto sladkému pečivu typický tvar písmene U, kdy je jeden konec nedotažený a připomíná tak peřinku.
Nezbytností je důkladné potření čerstvě vytažené štoly z trouby máslem tak, aby se jím nacucala a cukr moučka k ní krásně přilnul a vytvořil krustičku.
Příprava tvarohové štoly
Doba přípravy: 30 min.
Doba pečení: asi půl hodiny na 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: 1 velká štola
Ingredience
Těsto:
- 520 g polohrubé mouky
- 12 g prášku do pečiva
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 150 g másla
- 150 g bílého selského jogurtu
- 250 g tvarohu z vaničky
- 100 g rozinek
- 100 g oloupaných nahrubo nasekaných mandlí
- 1 lžíce kandované kůry
- velká špetka soli
Na povrch:
- 100 g rozpuštěného másla
- cukr moučka s vanilkou
Postup
Připravte si mandle. Tuk nechte povolit. Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte cukr, špetku soli, tuk, tvaroh, jogurt, rozklepněte vejce a vše dobře zpracujte do těsta. Na závěr přidejte rozinky, kůru a nasekané mandle a vše zapracujte do směsi.
Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte pečicí papír a posypejte ho moukou. Těsto roztáhněte do podoby obdélníku a rozválejte do silnější placky (výška zhruba 1,5-2 cm). Vytvarujte štolu tak, aby na řezu připomínala písmeno „U“. Těsto překlopte podél delší strany tak, aby vrchní strana končila zhruba o 2–3 cm dříve (nedotažená peřina).
Vyndejte plech a papír se štolou na něj přesuňte. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 25-30 min. Nechte rozpustit máslo a nechte ho trochu vystydnout a připravte si mašlovačku. Propečenost štoly vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle suchá). Těsto má nazlátlou barvu. Hotovou štolu vyndejte z trouby a ještě horkou ji důkladně potřete pořádnou vrstvou rozpuštěného másla a hodně posypejte cukrem moučkou tak, aby vytvořil krustičku. Ta zajistí, že štola nebude vysychat a dlouho vydrží čerstvá.
Štolu nechte úplně vychladnout. Vychladlou ji zabalte do pečicího papíru. Můžete se do ní hned pustit, ale včas skončete. Její jediné štěstí je, že je poměrně sytá.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie