Banánový chlebíček neboli banana bread byl také na seznamu: tohle musíš vyzkoušet. Je výborný, není přemokřelý a chutná krásně po banánech a oříškách.
Banánový chlebík je u nás na stole od doladění receptu už po několikáté. Využijete na něj velmi zralé banány, které se třeba už nehodí k přímé konzumaci. Když na něj dáte lžíci tvarohu nebo zakysané smetany, bude mnohem delikátnější a může se třeba i stát součástí snídaně.
Příprava banánového chlebíčku
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: ca. 55 min., 180°C
Náročnost: *
Počet porcí: forma na banánový chlebíček
Ingredience
- 2 velmi zralé banány
- polovina hrnku třtinového cukru
- 2 velká vejce
- ½ hrnku povoleného másla
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 hrnek mletých vlašských ořechů
- ½ hrnku hrozinek
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C. Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem nebo ji vystříkejte sprejem. Na talířku vidličkou rozmačkejte banány. Smíchejte v misce cukr s vejcem, přidejte banány a povolené máslo a promíchejte. Přisypte mouku se sodou a solí a opět dobře promíchejte. Nakonec přidejte extrakt, ořechy a hrozinky. Znovu promíchejte a přesuňte směs do chlebíčkové formy, uhlaďte povrch a šup s ní do rozehřáté trouby.
Pečte zhruba necelou hodinu. To, že je chlebíček hotový, poznáte podle odchlipování od krajů a ztmavnutí povrchu. Můžete zkusit kontrolu špejlí. Může být mírně vlhká od banánu, ale nebude na ní uplívat těsto. Pak můžete formu nechat vyndanou. Než vyndáte ho dáte na mřížku, nechte banánový chlebíček chvíli odpočinout. Zhruba 10 minut.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie
PS. Nezapomeňte si dát na chlebík lžíci zakysané smetany, tvarohu, výborná je i vanilková zmrzlina.