Celerovou pomazánku milujete nebo nenávidíte. Já patřím mezi tu první skupinu, Klárko promiň. Tuhle osvěžující dobrotu si zkrátka pár dnů teď budu dávat na talíř. Tady je recept.
Z úvodu je jasné, jak to u nás doma je. Mladá slečna zkrátka udržuje od celerové pomazánky bezpečný odstup. Co ale není teď, může být v budoucnu, proto si dovoluji zařadit tento recept mezi naše oblíbená jídla.
Tipy pro přípravu
Tahle pomazánka mi připomíná dětství a čas od času si ji připravuji v různých variantách i teď. Většinou do ní přidávám smetanový sýr a jogurt. Stejně dobře ale může posloužit zakysaná smetana. Je tak stejně báječně osvěžující.
Příprava celerové pomazánky
Doba přípravy: 15 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 4
Ingredience
- 200 g bulvového celeru
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 100 g smetanového sýra
- 50 g jogurtu holandského typu (3,5 % tuku)
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- šťáva z citronu dle chuti
- pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
- pepř
- sůl
Postup
Vejce uvařte natvrdo (tedy 10 min.), a prudce zchlaďte. Celer očistěte a nastrouhejte na malé slzičky do misky. Vejce oloupejte a vychladlé také nastrouhejte do misky najemno. Přidejte sýr, jogurt, a dochuťte hořčicí, dokyselte šťávou z citronu. Dobře promíchejte, opepřete a osolte dle chuti. Nakrájejte pečivo, namažte na něj. Pokrájejte pažitku a chleba jí posypte.
Pomazánku můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici, kde vydrží zhruba 3–4 dny.
Nechte si chutnat
Lucie
PS. mám připomenout, že v tomhle Klárka nejede.