Zase ten citron. Jenže ta osvěžující chuť je výborná. A ani citronové muffiny nejsou výjimkou. Většinou si je připravujeme jen tak s krustičkou, někdy s polevou.

Bez řečí a hned na recept

Tipy pro přípravu

Na přípravě těchto muffinů není nic složitého. Pro plnou citronovou chuť vyžadují šťávu z velkého citronu. Kdyby tato dávka kyselosti nestačila, můžete ještě na muffiny dát citronovou polevu. Vynikající jsou ale i s křupavou krustičkou z třtinového cukru.

Příprava citronových muffinů

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 3 min. na 200 °C, 180°C 13-17 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 12 ks

Ingredience

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2/3 hrnku třtinového cukru (135 g)
  • 2 velká vejce
  • 3/4 hrnku bílého jogurtu
  • 6 lžic rozpuštěného másla (85 g)
  • šťáva z jednoho velkého citronu
  • kůra z velkého chemicky neošetřeného citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (vanilkový cukr)
  • případně třtinový cukr na posyp

Na citronovou polevu:

  •  1 hrnek moučkového cukru
  •  2-3 lžíce citronové šťávy

Postup

Troubu předehřejeme na 200°C. 12 košíčků na muffiny vymažeme máslem nebo je vyložíme pečicím papírem. Se silikonovými není žádná práce a stačí je pouze naplnit.

Máslo necháme rozpustit. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vmícháme cukr a nastrouháme citronovou kůru.

Do další misky rozklepneme vejce, přidáme jogurt a rozpuštěné máslo. Rozkrojíme citron a odšťavníme ho. Šťávu nalijeme k vaječné směsi, přidáme vanilkový extrakt a mícháme, dokud se vše dobře nepropojí. Tekutou směs nalijeme do mísy s moukou a mícháme, dokud se nespojí. Těsto by mělo být husté. 

Košíčky naplníme těstem téměř pod okraj a dáme na plech. Můžeme je posypat třtinovým cukrem. Plech strčíme do trouby. Pečeme dvě-tři minutky, a pak snížíme teplotu na 180 °C. Pečeme dál asi 13–17 minut, dokud nezačnou zlátnout. Vyzkoušíme, jestli párátko zapíchnuté do nejvyššího bodu muffinu bude čisté. Pak můžeme plech s muffiny vyndat a nechat 10 minut stydnout. Pak můžeme muffiny vyklepnout a nechat je zcela vychladnout.

Pokud nepoužijeme třtinový cukr na vytvoření krustičky, můžeme po vychladnutí ozdobit muffiny citronovou polevou.

Do malé misky prosejeme moučkový cukr a přidáváme citronovou šťávu, za stálého míchání. Nakonec by měla vzniknout táhlá poleva. Vychladlé muffiny můžeme polévat citronovou směsí.

Muffiny jsou nejlepší v den upečení. V dobře uzavřené nádobě alespoň tři-čtyři dny.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...