Milujete citron? Tak to jste u nás na správné adrese, protože na těchto stránkách bude receptů s citronem spousta. Jedním z nich je právě tento jemňounký citronový koláč s mascarpone.
Dezert je lehoučký s jemně citrónovou chutí. Rozplývá se na jazyku. Přijde vhod, když hledáte něco, co vyvolá blaho v ústech.
Tipy pro přípravu
Koláč je sladší a kdybyste chtěli ubrat cukr, tak zase přijdete o křupavou vrstvičku navrchu. A to by byla docela škoda. Koláč je lepší péct spíš opatrně a déle.
Příprava citronového koláče s mascarpone
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: 25-30 min., 170°C
Náročnost: *
Počet porcí: forma 20 x 20 cm
Ingredience
- 115 g povoleného másla
- 200 g třtinového cukru
- 1 vejce, lehce rozšlehané
- 1 lžička vanilkové esence
- 225 g sýra mascarpone
- 2 lžíce citronové šťávy
- citronová kůra z 1 citronu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 130 g polohrubé mouky
- 1/8 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu o rozměrech 20 cm x 20 cm vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. V míse ušlehejte rozpuštěné máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přidejte citronovou šťávu, kůru a sýr mascarpone a důkladně promíchejte. Přidejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl, vše promíchejte. Nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Dejte do vyhřáté trouby.
Pečte 25–30 minut, nebo dokud nevyjde párátko čisté. Nechte vychladnout na mřížce. Nakrájejte na čtverečky a podávejte samotné, se šlehačkou, se zakysanou smetanou, nebo třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie