Bábovky, to je naše. Mohou být na stole alespoň jednou do měsíce. Tato úžasná kokosová záležitost s trochou ořechového nádechu je to pravé, co právě potřebujete ke kávě.
Milujeme je pro rychlost přípravy a to, kolik možností úprav nabízejí. My jsme si teď oblíbily tuhle kokosovou bábovku, která je doplněná o trochu vlašských ořechů. A co si budeme povídat, jsou také vzpomínkou na dětství, takže tuto velkou myšlenku předávám dál, že, Klárko? Recept vznikl náhodou, když nebyl dostatek kokosu. A vůbec to nebyla špatná náhoda.
Na přípravě vážně nic není, smíchají se pouze dobře ingredience a nebýt šlehání sněhu, zvládne ji i každá malá slečna nebo kluk. Někdy nastává problém s vyndáváním bábovky. My tohle zatím víceméně neřešíme. Naše forma je skvělá. Mimochodem jste tým vymazávání, nebo stříkáte formu sprejem, aby šla lépe vyklopit? Dejte nám vědět pod článkem. V ingrediencích uvádíme domácí vanilkový extrakt. Pokud ho nemáte, použijte vanilkový cukr (kupovaný/vlastní).
Příprava kokosovo-ořechové hrnkové bábovky
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 40 min., elektrická trouba 170°C
Náročnost: **
Velikost formy: průměr formy 22 cm
Ingredience
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 3 vejce
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- domácí vanilkový extrakt
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1/2 hrnku strouhaných vlašských ořechů
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si formu na bábovku a vymažte ji moukou a vysypejte strouhankou, nebo použijte sprej. Ve větší misce utřete žloutky s cukrem do pěny a přilévejte olej a pořád míchejte. Ve vedlejší misce našlehejte mixerem z bílků pevný sníh. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a nasypejte první hrnek do mísy s těstem. Dobře promíchejte, přilijte mléko (přidávejte po částech) a znovu míchejte. Pak přidejte druhý hrnek mouky. Vše dobře rozmíchejte. Nasypte hrnek kokosu a půl hrnku namletých ořechů a promíchejte. Nakonec přidejte sníh z bílků. Nasuňte do formy a pečte v předehřáté troubě.
Pečte zhruba podle možností vaší trouby asi 40 minut. Jestli je hotová, zkontrolujte špejlí. Pokud na ní nezůstane těsto, může z trouby ven. Formu s bábovkou položte na prkénko a pár minut ji tak nechte. Po zhruba 5-10 minutách bábovku vyklopte. Asi by se nakonec bábovka měla posypat moučkovým cukrem. Vypadá to efektně, ale my to neděláme. Je skvělá i tak.
Nechte si chutnat
K+L
Co je třeba podotknout, že bábovka se trochu drobí. Ale nejedná se o nic významného, co by nespravil kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny.