Je podzim a jablek je letos spousta. Snadno dostupné a oblíbené ovoce tak u nás na stole boduje v hlavní roli v téměř všech dezertech posledního období. Dnešní jablečný koláč je výborný, svěží a šťavnatý.
Jablka u nás mizí ve velkém. Sice to jsou většinou záviny, jablka jen tak na kousání, ale nechybí ani nejrůznější varianty koláčů. A když potřebujete spotřebovat tvaroh, je jablečný koláč s tvarohem ideální volbou. Tvaroh a jablka mu dodávají šťavnatost, která je ještě podpořená rozinkami.
Tipy pro přípravu
Která jablka se hodí do jablečného koláče s tvarohem? Ideální jsou nakyslejší jablka. Pokud jsou moučnější, je třeba je více dochucovat. Kyselá jablka skvěle kontrastují s tvarohovou směsí a těstem.
Příprava jablečného koláče s tvarohem
Doba přípravy: 20 min.
Doba pečení: 15 + 55 min., 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: vyšší kulatá forma průměr 22 cm
Ingredience
Těsto
- 130 g másla
- 130 g cukru
- 2 velká vejce
- lžička vanilkové esence
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 150 g másla
- 150 g cukru
- lžička vanilkové esence
- 2 žloutky
- sníh ze 2 bílků
- hrst rozinek
Jablková vrstva
- 500 g nastrouhaných jablek
- skořice na posyp navrch
Postup na přípravu jablečného koláče s tvarohem
Předehřejte si troubu na 180 °C. V míse ušlehejte na těsto cukr s máslem, vejci, špetkou soli do nadýchané hmoty a kápněte vanilkovou esenci, promíchejte. Vemte si sítko a postupně prosívejte mouku s práškem do pečiva ke směsi a vše dobře promíchejte.
Dortovou formu vystříkejte olejovým sprejem nebo vytřete máslem. Do něj rovnoměrně naneste těsto. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.
Mezitím připravte tvarohovou vrstvu tak, že smícháte tvarohy, vanilkovou esenci, povolené máslo a dva žloutky do krému. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Nasypte rozinky do tvarohu a promíchněte.
Nakonec omyjte a nastrouhejte jablka na velké slzy a můžete je mírně pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.
Vyndejte z trouby předpečený korpus, rovnoměrně na něj naskládejte polovinu jablek, na ně navrstvěte tvarohovou směsí a navrch zase posypte koláč zbytkem nastrouhaných jablek. Troubu snižte zhruba na 165 °C a pečte jablkový koláč asi hodinu dozlatova. Hotový koláč s nazlátlými jablky vyndejte z trouby a posypte ho skořicí. Nechte vychladnout.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie
PS. Zajímavou variantou je také tento koláč ve formě muffinů.