Muffiny jsou praktické do ruky a nikdy jich není dost. Tyhle mandlové košíčky rozhodně k těmto případům patří. Pro nás luxusní sváteční dobrota.
Když jsme ochutnaly první várku tehdy ještě ne úplně vytuněných muffinů, zůstaly jsme úplně vedle. Ta mírně slaná chuť v kombinaci s třtinovým cukrem a mandlemi! Právě ty dvě poslední ingredience vytvoří úžasnou a mírně křupavou kůrku… Vážení, tohle nemá chybu. Neuvěřitelný zážitek. Díky třtinovému cukru nepůsobí zákusek tak sladce a opět jsme daly o trochu méně, než je nakonec v receptu. Luxusní jsou proto, že na ně potřebujete tři hrnky mandlové mouky, což trochu leze do peněženky. Ale stojí za to, si na skvělé věci počkat.
Nejlepší je muffin v den upečení, kdy je právě krásně křupavý. Když je na vzduchu do druhého dne je vlhčí, ale chutná stále výborně. Pokud by nám to ale žaludek dovolil, nikdy by do druhého dne nezůstaly…
Příprava mandlových muffinů s kousky čokolády
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 40 min., 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: zhruba 13-14 formiček na muffiny
Ingredience
- 1/2 hrnku nahrubo nakrájené kvalitní čokolády
- necelou 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 vejce
- 3 hrnky mandlové mouky
- 1 lžička pečicího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- případně lžička vanilkové esence
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C, připravte si plech s formičkami. Nahrubo nakrájejte čokoládu a dejte ji stranou. Nechte povolit máslo, a pak ho smíchejte s cukrem. Do rozšlehané směsi přidejte vejce a opět vše dobře propojte. Smíchejte mandlovou mouku s pečicím práškem, jedlou sodou a solí a vše postupně přisypávejte do tekuté směsi. Když bude vše dobře propojeno, přikápněte vanilkovou esenci a přisypte čokoládu. Vše promíchejte a pomocí lžíce přesouvejte hromádky do velkých formiček na muffiny. Plňte zhruba do 3/4 formičky.
Plnou várku strčte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Propečenost zkontrolujte párátkem. Plech vyndejte z trouby a nechte venku muffiny zatuhnout. Vyndávejte z formiček až zhruba po 5-10 minutách.
Nechte si chutnat
K+L
PS. Tyto muffiny děláme i bez čokolády a jsou možná ještě lepší.