Chladivé dezerty se k létu báječně hodí a tato vychlazená lahůdka krásně kombinuje sladkou chuť sušenek a kyselou chuť citronu.

Bez řečí a hned na recept

Tipy pro přípravu

Tento dezert si můžete přichystat ve dvou variantách. Se sušenkami lotus více vynikne kontrast sladké a kyselé chuti. Pokud chcete méně sladkou variantu, můžete zvolit máslové sušenky.

Příprava nepečeného citronového dezertu

Doba přípravy: asi 40 min. (celková)

Doba vaření: do 10 min.

Náročnost: *

Počet porcí: pět 150ml skleniček

Ingredience

Na korpus

  • 110 g sušenek lotus
  • 36 g rozehřátého másla
  • lžíce amareta

Na krém

  • 125 ml mléka
  • 35 g cukru
  • 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 15 g hladké mouky
  • kůra z jednoho citronu
  • citronová šťáva z velkého citronu (případně i více, pokud máte rádi kyselejší)
  • 125 ml smetany ke šlehání

Postup

Chcete-li připravit tento studený dezert, začněte citrónovým krémem, nalijte mléko do hrnce a zahřejte na mírném ohni. Musíte být opatrní, aby nedošlo k varu. Získejte šťávu a celou kůru z citronu, do mléka přidejte pouze kůru a jakmile se mléko přiblíží k varu, dejte ho pryč ze zdroje tepla.

Do jiného kastrůlku dejte cukr a žloutek, dobře a rychle propracujte metličkou. Teprve, když je krém hladký, čirý a bez hrudek, přidejte mouku a prosátý škrob a citronovou šťávu. Přilijte mléko, dobře promíchejte a mírně zahřívejte. Pokračujte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá směs. Nevaříte. Nechte vychladnout.

V misce vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky a šlehačku opatrně propojte s vychladlou citronovou směsí.

V misce rozdrolte sušenky, zalijte je rozpuštěným máslem a zakápněte lžicí amareta. Promíchněte a směs rovnoměrně rozdělte do skleniček na dezert. Na to přidejte lžící citronovou vrstvu a všechny skleničky dejte dobře vychladit do lednice

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...