Chladivé dezerty se k létu báječně hodí a tato vychlazená lahůdka krásně kombinuje sladkou chuť sušenek a kyselou chuť citronu.
Tipy pro přípravu
Tento dezert si můžete přichystat ve dvou variantách. Se sušenkami lotus více vynikne kontrast sladké a kyselé chuti. Pokud chcete méně sladkou variantu, můžete zvolit máslové sušenky.
Příprava nepečeného citronového dezertu
Doba přípravy: asi 40 min. (celková)
Doba vaření: do 10 min.
Náročnost: *
Počet porcí: pět 150ml skleniček
Ingredience
Na korpus
- 110 g sušenek lotus
- 36 g rozehřátého másla
- lžíce amareta
Na krém
- 125 ml mléka
- 35 g cukru
- 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
- 10 g kukuřičného škrobu
- 15 g hladké mouky
- kůra z jednoho citronu
- citronová šťáva z velkého citronu (případně i více, pokud máte rádi kyselejší)
- 125 ml smetany ke šlehání
Postup
Chcete-li připravit tento studený dezert, začněte citrónovým krémem, nalijte mléko do hrnce a zahřejte na mírném ohni. Musíte být opatrní, aby nedošlo k varu. Získejte šťávu a celou kůru z citronu, do mléka přidejte pouze kůru a jakmile se mléko přiblíží k varu, dejte ho pryč ze zdroje tepla.
Do jiného kastrůlku dejte cukr a žloutek, dobře a rychle propracujte metličkou. Teprve, když je krém hladký, čirý a bez hrudek, přidejte mouku a prosátý škrob a citronovou šťávu. Přilijte mléko, dobře promíchejte a mírně zahřívejte. Pokračujte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá směs. Nevaříte. Nechte vychladnout.
V misce vyšlehejte smetanu do pevné šlehačky a šlehačku opatrně propojte s vychladlou citronovou směsí.
V misce rozdrolte sušenky, zalijte je rozpuštěným máslem a zakápněte lžicí amareta. Promíchněte a směs rovnoměrně rozdělte do skleniček na dezert. Na to přidejte lžící citronovou vrstvu a všechny skleničky dejte dobře vychladit do lednice
Nechte si chutnat
Klára + Lucie