Nemáte rádi vosí hnízda? Možná je to proto, že jste ještě neochutnali ořechová vosí hnízda. Rozplývají se na jazyku a po kakau ani památky.
Právě teď je na ně ideální doba. Ořechová vosí hnízda nebo včelí úly. Jak kdo chce.
Tipy pro přípravu
Na vosí hnízda je nespočet receptů. My po letech hledání té správné kombinace zůstáváme u ořechové varianty s piškoty a hustším krémem. Obojí provoněné likérem Baileys. Ale pokud máte raději vaječný likér, klidně suroviny vyměňte. Pokud máte raději tekutější vnitřní obsah, promíchejte 80 g másla s 80 g cukru a 2 lžícemi likéru a lžicí rumu.
Na samotné tvarování existuje několik variant. My zažijeme spoustu legrace u klasických vyklepávacích formiček. Využít můžete i ty rozevírací a k dispozici je i třeba stojánek pro lepší plnění včelích úlů.
Příprava vosích hnízd
Doba přípravy: asi 45 min.
Doba vaření: –
Náročnost: *
Počet porcí: 25-30 ks
Ingredience
- 140 g mletých piškotů
- 110 g moučkového cukru
- 40 g másla
- 70 g mletých ořechů
- sladké kondenzované mléko dle potřeby
- 2 lžíce likéru Baileys (nebo rum)
- piškoty
- třtinový cukr na obalení
Na náplň:
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 4 lžíce Salka
- 1 lžíce Baileys
- 1/2 lžíce rumu
Postup
Na krém nechte změknout máslo, utřete ho s moučkovým cukrem, přidejte Salko a alkoholy. Promíchejte náplň dohladka. Vznikne hustší krém.
Do mísy dejte namleté piškoty, přidejte cukr, máslo a mleté ořechy, nakonec i likér a kondenzované mléko. Zpracujte do rovnoměrného těsta, dejte do mikrotenového sáčku a nechte asi půl hodiny odležet v lednici.
Z těsta vyválejte stejné kuličky, které se tak akorát vejdou do formičky. Kuličky obalujte v třtinovém cukru. Připravte si formičku a tvarujte vosí hnízda. Pokud máte nástavec, udělejte s jeho pomocí uvnitř dírku. Pokud ne, využijte ukazováček. Lžičkou vyplňte dírku v úlu krémem a přiklopte piškotem. Skladujte v dobře uzavřené misce v lednici.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie