Domácí brambůrové chipsy, to je mnohem lepší varianta, než ty kupované. Na těch našich není žádný olej, na rozdíl od pečeného kadeřávku. Česnekový dip se skvěle hodí k bramborám.

Klidný večer a jen tak si uždibovat dobrot z talíře. A že tyhle jsou lahůdka. Speciálně nám chutná kadeřávek. Když je totiž opečený, nádherně křupe a je to naprostý požitek. To si musíte dopřát. Vypadá to jako takové zobání, ale člověk se docela zasytí. Takže si tuhle kombinaci úplně klidně můžete dát i jako večeři. My si občas dáváme k večeři i samotný kadeřávek s olejem (příliš s ním neplýtvejte, spíš jen tak pocákat) a dvěma lidem stačí pekáček natrhaných listů, zakápnutý olejem a posolený. A kdybyste chtěli ještě více zasytit, můžete posypat kadeřávek kromě soli i lahůdkovým droždím. Od té doby, co jsme tuhle vychytávku pochytily od Janinky Cukrfree, má u nás lahůdkové droždí výsostné postavení. Ještě o něm hodně uslyšíte :-).

Když budete zeleninu dávat na plech, dělejte mezi ní trošku mezery, aby se hezky propekla. Kdyby byla na sobě, nešlo by to tak dobře. Plátky brambor (asi 3 mm) se dělají zhruba 10 minut, kadeřávek tak polovičku. Speciálně kadeřávek chce dobře hlídat, aby se nespálil. Buďte tedy u trouby ve střehu.

Příprava

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 10 min., 190 °C

Náročnost: *

Počet porcí: 2

Na pečených bramborách ani kadeřávku nic fotogenického není, ale ta řericha a česnekový dip, to je jiná liga

Ingredience

  • 4 velké brambory
  • 4 velké listy kadeřávku
  • olej na postříkání kadeřávku
  • sůl, případně lahůdkové droždí

Na dip:

  • 190 g zakysané smetany
  • velký stroužek česneku
  • půl lžíce řeřichy, variantou je malý svazeček pažitky nebo jarní cibulky
  • špetka soli

Postup

Troubu rozehřejte na 190°C. Omyté a oškrabané brambory nakrájejte na zhruba 3mm plátky. Na plech dejte pečicí papír a rozložte polovinu brambory, budeme vše dělat 2x. Strčte plech do trouby. Zatím omyjte kadeřávek a nechte okapat. Natrhejte ho na ho zhruba 3-4cm kousky. Tvrdý řapík vyhoďte. Do mističky si dejte zakysanou smetanu, nasypejte bylinky a prolisovaný česnek, osolte a dobře promíchejte. Vyndejte plech z trouby, brambory by měly být jemně nahnědlé, obraťte je, aby se udělaly i z druhé strany. Na druhé půlce plechu rozložte kadeřávek, jemně pocákejte olejem a posolte. Strčte plech do trouby a číhejte. Po třech minutách opatrně sáhněte na kadeřávek. Jakmile začne být tužší, včas ho vytáhněte. Může minimálně nahnědnout, ale lehce se spálí, tak opatrně.

Nechte si chutnat

K+L

Tip: pokud máte listy z růžičkové kapusty a nevíte, co s nimi, dají se využít jako kadeřávek. Dávat pozor, aby se nespálily, jsou rychle hotové.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...