Od první chvíle vzbuzuje závislost. Dejte si pozor na to, že když ho vyzkoušíte, budete chtít tuhle voňavou dobrotu připravovat stále znovu. Je nadýchaný, lahodný, téměř jako dezert.
Trhací chléb neboli anglicky pull apart bread najdete na internetu v několika variantách. Jedná se o chléb, který vypadá jako buchty, jen nejsou plněné. Ulamujete kousky namočené v aromatické lázni másla a bylinek a sázíte je do pečicí nádoby jeden vedle druhého, podobně jako právě buchty. Jedná se o americko-italskou slanou dobrotu.
Tento chléb byl první den křupavější, druhý den zvláčněl. Každopádně chuť vlažného chlebu je… neuvěřitelná! Vyplatí se nešetřit osoleným prolisovaným česnekem a ani na spoustě nasekaných bylinek, protože na těstu se chutě neskutečně výborně prolnou.
Tipy pro přípravu
Obdélníčkovou placku na hranoly (připomínají po upečení klasické buchty) je třeba udělat spíše nižší. Když budeme dávat jednotlivé kusy těsta do formy, neměly by být příliš natěsno, ale ani příliš daleko od sebe. Budou pak lépe držet při sobě a následně méně vysychat, než kdyby samy odpadaly.
S trvanlivostí je to trochu problém. Totiž vlastně je spíš problém trhací chléb nesníst celý najednou. Obzvlášť, když je vlahý. Ve skvělém stavu vydrží alespoň tři dny. Přijdou mu na chuť i ti, kteří měli zpočátku drobné obavy… Mizí tak rychle, že trvanlivost řešit nemusíte.
Příprava trhacího chleba s česnekem a bylinkami
Doba přípravy: 10 minut + kynutí hodinu + 10 min. dokynutí ve formě, celkem 80 min
Doba pečení: 190 °C, 30-40 min.
Náročnost: **
Počet porcí: kulatá forma na dort, průměr 20 cm
Ingredience
- 28 g čerstvého droždí (11 g sušeného droždí)
- 250 ml teplého mléka
- 1 lžíce cukru
- 50 ml oleje
- 200 ml teplé vody
- 3 lžičky soli
- 460 g hladké mouky
- 230 g žitné chlebové mouky
Náplň:
- 60 g másla
- 3 velké stroužky česneku
- hrst listů oregana
- lžíce nastříhaného tymiánu
- lžička najemno nařezaného rozmarýnu
- velká špetka soli
Postup
Do misky rozdrobíme droždí, přilijeme vlažného mléka a dáme lžíci cukru. Promícháme metličkou a zasypeme troškou mouky. Misku přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo, aby mohl kvásek vzejít. Trvá to asi čtvrt hodiny.
Do velké mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olej, vlažnou vodu a vlijeme kvásek. Zpracováváme těsto tak dlouho, dokud nemá hladkou nelepivou podobu. Rukama je to trochu náročnější, robot je rozhodně výhoda. Nakonec zakryjeme mísu utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Než nabude asi 2x, trvá to zhruba hodinu.
V malé misce smícháme rozpuštěné máslo a najemno nasekané bylinky. Očistíme česnek a prolisujeme ke směsi. Promícháme.
Připravíme si formu a důkladně ji vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem. Těsto nakrájíme na kousky a namáčíme je do máslové směsi. Do formy kousky vyskládáme volně a nepříliš daleko od sebe a necháme znovu kynout, než se vyhřeje trouba. Troubu předehřejeme na 190 °C.
Když dosáhne teplota v troubě příslušné hodnoty, vložíme do ní formu a pečeme asi půl hodiny do zlatohnědé barvy. Formu vyndáme z trouby a asi deset minut necháme chléb dojít.
Chléb vyndáme z formy, necháme trochu vychladnout (pokud to vydržíme…) a můžeme baštit.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie