Keříčky rybízu se červenají a jen tu záplavu skvělé kyselosti a nádherné barvy co nejlépe využít. Vynikající je toto ovoce třeba v drobenkovém koláči, který je lahodný a jako bonus i rychle připravený.
Červený rybíz je oproti tomu černému méně vzácný, ale v koláčích, obzvláště těch s drobenkou je vynikající. Po moučníku se jen zapráší, i protože voní po skořici a mandlích.
Tipy pro přípravu
Tento drobenkový koláč je rychlý, plný chutí a vůní. Pohrát se dá hlavně s drobenkou. Můžete použít bílý cukr, ale s třtinovým bude mít moučník mírně karamelový nádech. Zajímavý by byl i kokosový cukr. V drobence je kromě pšeničné mouky i mandlová. Můžete vyzkoušet variantu jen s mandlovou moukou, nebo zůstat u klasiky.
Připravte se na to, že vůně při pečení je nebezpečná a chladnutí jsou muka. Dezert je vynikající i vlažný. Ani nechci pomyslet, jak úžasně by chutnal s černým rybízem.
Příprava rybízového koláče s drobenkou
Doba přípravy: 15 min.
Doba pečení: 25-30 min. na 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: dortová forma, průměr 22 cm
Ingredience
- 1 vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- malá špetka soli
- miska červeného rybízu
Na drobenku
- 6 lžic másla (80 g)
- 3 lžíce mandlové mouky
- 5 lžic hrubé mouky
- 4 lžíce třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička skořice
Máslo a hrubá mouka na vymazání formy.
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou vyšší formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V menší misce si připravte suroviny na drobenku: máslo mouky, cukry a skořici propracujte prsty.
Do větší misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a dobře ho prošlehejte. Přidejte jogurt, přisypte mouku, sůl a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.
Do formy naneste těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Naneste rybíz a navrch rozdrobte drobenku. Formu dejte do trouby a pečte zhruba 25–30 minut, dokud nebude drobenka zezlátlá.
Nechte si chutnat
Lucie
Chcete si vyzkoušet jiný dezert s rybízem? Připravte si tento jogurtový koláč.