Keříčky rybízu se červenají a jen tu záplavu skvělé kyselosti a nádherné barvy co nejlépe využít. Vynikající je toto ovoce třeba v drobenkovém koláči, který je lahodný a jako bonus i rychle připravený.

Bez řečí a hned na recept

Červený rybíz je oproti tomu černému méně vzácný, ale v koláčích, obzvláště těch s drobenkou je vynikající. Po moučníku se jen zapráší, i protože voní po skořici a mandlích.

Tipy pro přípravu

Tento drobenkový koláč je rychlý, plný chutí a vůní. Pohrát se dá hlavně s drobenkou. Můžete použít bílý cukr, ale s třtinovým bude mít moučník mírně karamelový nádech. Zajímavý by byl i kokosový cukr. V drobence je kromě pšeničné mouky i mandlová. Můžete vyzkoušet variantu jen s mandlovou moukou, nebo zůstat u klasiky.

Připravte se na to, že vůně při pečení je nebezpečná a chladnutí jsou muka. Dezert je vynikající i vlažný. Ani nechci pomyslet, jak úžasně by chutnal s černým rybízem.

Příprava rybízového koláče s drobenkou

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 25-30 min. na 180 °C

Náročnost: *

Počet porcí: dortová forma, průměr 22 cm

Ingredience

  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1/2 kypřicího prášku
  • malá špetka soli
  • miska červeného rybízu

Na drobenku

  • 6 lžic másla (80 g)
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • 5 lžic hrubé mouky
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice

Máslo a hrubá mouka na vymazání formy.

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou vyšší formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. V menší misce si připravte suroviny na drobenku: máslo mouky, cukry a skořici propracujte prsty.

Do větší misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a dobře ho prošlehejte. Přidejte jogurt, přisypte mouku, sůl a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte.

Do formy naneste těsto a rovnoměrně ho rozetřete. Naneste rybíz a navrch rozdrobte drobenku. Formu dejte do trouby a pečte zhruba 25–30 minut, dokud nebude drobenka zezlátlá.

Nechte si chutnat

Lucie

Chcete si vyzkoušet jiný dezert s rybízem? Připravte si tento jogurtový koláč.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...