Stále o přemýšlíte, kterou polévku připravit? Kedlubnová polévka je osvěžující, speciálně skvělá je z mladé kedlubny.

Bez řečí a hned na recept

Tato polívčička je mou vzpomínkou na dětství, dnes mě láká hlavně její chuť a dostat do sebe zeleninu, je vždycky skvělé. Kedluben tvoří hlavně voda, je i dobrým zdrojem vlákniny, to se hodí, když chceme hubnout do plavek, dámy. Kedlubna je bohatým zdrojem vitaminu C a z minerálních látek je to zase hlavně draslík. Kromě toho ukrývá glukosinoláty. Když je tepelně zpracujete, působí preventivně proti rakovině. Nic by se ale nemělo přehánět, což platí i v případě této zeleniny. Takže občas plátek ke svačině a jednou za čas tuto skvělou kedlubnovou polévku. Je tak jednoduchá, že k ní není třeba dodávat nic speciálního. Na posyp můžete využít cokoliv od petrželky, přes celer a libeček, až po jarní cibulku.

Příprava kedlubnové polévky

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: 15 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 0,25 l silného vývaru (není nutné)
  • 3/4 l vody
  • 1 větší kedlubna
  • 1 velká cibule
  • vajíčko, rozšlehané
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • petrželka nebo celerové listy navrch
  • sůl

Postup

Cibule oloupejte a nasekejte nadrobno. Kedlubny oloupejte, zbavte tuhých částí a nakrájejte na menší kostky. V hrnci rozpusťte máslo, dejte do něj cibuli a osmažte ji dozlatova. Pak zalijte cibuli vývarem, dolejte vodou, přidejte kedlubny, půl lžičky soli, kmín a nechte vařit. Zlehka vařte zhruba 15 minut. Před dovařením vlijte rozkvedlané vejce a nechte minutu-dvě provařit. Posypte petrželkou nebo celerovou natí (třeba ze zásob).

Nechte si chutnat

Klárka + Lucie

Při výzkumu pomohly tyto stránky:
stobklub.cz

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...