Tvarohové knedlíky jsou takovou naší domácí klasikou, proto nesmí chybět ani tady. Třešní je letos hodně, takže určitě letos nejde o poslední várku.
Tento recept mi tak připomíná dětství. Dobu, kdy se v knedlících počítal počet třešní a z pecek se vytvářely obrázky. Kdo měl pecek nejvíc? Občas mě tahle hravá nálada popadá i teď…
Tvarohové knedlíky jsou z pár surovin, nejsou náročné na přípravu. Pokud máte možnost, zkombinujte sladší a kyselejší třešně, nebo třešně a višně. Výsledek bude chuťově zajímavější. Tvaroh běžně používáme ten z vaničky.
Příprava tvarohových třešňových knedlíků
Doba přípravy: 20 min.
Doba vaření: 7-10 min.
Náročnost: *
Počet porcí: ca. 17-18 knedlíků se 3 třešněmi
Ingredience
- 300 g třešní (54 ks)
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- lžíce cukru volitelné
- zakysaná smetana navrch a na posyp skořice
Postup
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na knedlíky. V misce smíchejte tvaroh a mouku s vejcem, špetkou soli, případně se lžící cukru. Vypracujte těsto. Hned ho rozválejte na placku o tloušťce těsta zhruba 3 mm. Nakrájejte čtverce zhruba 6 x 6 cm a doprostřed vložte tři třešně. Těsto spojte tak, aby třešně nikde nevykukovaly a těsto aby nikde nebylo tenké. Mohlo by při vaření prasknout. Když budete mít vše zabalené, tak osolte vařící vodu v hrnci a opatrně tam postupně nandejte všechny knedlíky. Ztlumte plamen a vařte knedlíky na mírném ohni. Zhruba za 7-10 minut vyplavou a měly by být hotové. Můžete to zkontrolovat tak, že jeden knedlík vyndáte děrovanou naběračkou a na talíři ho rozpůlíte.
Pokud je knedlík uvařený, můžete všechny vyndat (vždy nechte trochu okapat) do mísy a můžete dávat na talíř. Na talíři posypte skořicí a nandejte lžící kopečky zakysané smetany.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie
Z tohoto těsta se dají udělat knedlíky i jinak. O tom ale příště.